Från ubåts- till helikopterminor.

Hej igen allihopa. Jag har tjuvkikat på statistiken och det är kul att så många läser vad jag skriver, men jag lovar att detta inte kommer pressa mig att skriva ett dugg klokare än innan.

Sitter just nu nere vid en dator inne på Eksjö garnison och petar på en dator som säkerligen omfattas av 200 sidor regler och säkerhetsföreskrifter, men jag har bara skrivit på det nerbantade kontraktet. Det säger i korta ordalag att jag inte får kolla på pornografi, läsa politisk propaganda eller ska hålla mig till svensk lag. Tycker det är lite märkligt att man inte får titta på politisk propaganda, tycker nästan att man borde tvingas titta på lite politiskt propaganda då och då, lite som påminnelse om att man inte ska tro på allt man hör. Så sent som igår stog två lärare här och hade två väldigt skiljda åsikter om personminor ibland märks med glada färger för att locka barn till att leka med dem. Egentligen tycker jag att det kvittar på ett sätt, de två viktiga sakerna kvarstår: Ibland är de i glada färger och rätt ofta sprängs dem och skadar både massa folk och fä.

Studierna här på SWEDEC är inte riktigt fullständigt, men nästan fullkomligt skiljda från den undervisning jag är van vid. Här är det antingen undervisning eller schemaläggning hela dagen, och inte sällan är dagen från 08 till 20. En kille som är ganska van vid militär undervisning sa att som tumregel behöver man bara ha övrgripande koll det som nämns en gång, och allt som nämns mer än en gång ska man "%@*&"#¤! ha snorkoll på. Det är lite skillnad från högskolan, där får man mellan varven själv luska ut vad som är viktigt. Kan tänka mig att den här skillnaden kan bero på den direkta skaderisken är aningens större när man övar med minor än när man övar rapportskrivning. Man har faktiskt råd att göra mer än ett fel.

Sist gång nämnde jag ett presentkort. Jag har inte bestämt mig om jag tyckte att det blev så bra, men jag lyckades både både lösa in presentkortet och skaffa mig trevligt sällskap. Tyvärr var det nån prao eller nått som sålde presentkortet till mig den där dagen för drygt ett och ett halvt år sedan, för det saknades en massa uppgifter på presentkortet (som ett unikt nummer och giltighetstid). Resultatet blev att hon i bakom disken där mitt i gallerian blängde dömande på mig, sådär "Du står och ljuger mig i ansiktet, men jag tänker bara blänga på dig!" Presentkortet var värt 80 spänn, men hon tog emot det som betalning för vår beställning på 40 kr utan att lämna tillbaka växel. Så för att hon inte lyckades utbilda sin personal blev jag blåst på 40 spänn. Jaja, glassen var ju god i alla fall, trots att den blev dubbelt så dyr.

Nu ska jag sätta mig på dagens första föreläsning vilken är på temat Mine Risk Education.

//Valross

PS: Jag är ingen expert på engelska på något vis, men jag har svårt att hålla mig för skratt när en av föreläsarna säger artificial limp istället för artificial limb, eller för den delen Mines can be fined down to depths of 4 meters. Undrar varför man vill ha konstgjord hälta eller varför någon vill bötfälla minor långt ner i marken - inte minst vilken utbildning en sån P-lisa skulle ha för att klara av den uppgiften...

Comments
Postat av: Rag

Artifical limp är vad man har efter att har promenerat på en mina. Att folk stoppar ner något i marken som ska spränga andra folks ben är väl i högsta grad inte naturligt. Motsatsen är alltså 'natural limp' som man får i det andra benet eftersom man - helt naturligt - trampar snett med det benet när det säger pang under det första. ;)

2007-10-04 @ 13:18:37

Comment the post:

Name:
Remember me?

E-mail: (will not be published)

URL/Blog:

Comments:

Trackback
RSS 2.0