Ministern lovade mer beep-beep

Det har har varit en kreativitetens vecka, mycket vackra tankar och idéer och rent av en och annat förverkligat projekt. Som jag skrev i förra inlägget skulle vi få besök av Lars Leijonborg vilket vi mycket riktigt fick. Vad jag förstod så var inte besöket speciellt långt men vi var tydligen den första högskolan han besökte. Vår rektor var noga med att påpeka det. Ministern avslutade sitt besök med att hålla ett föredrag om hur viktigt det är med forskning och jag vill påstå att det var inte första gången han hade det föredraget. Mer spännande blev det när vi i salen fick ställa frågor. Frågorna han fick var inte direkt raka och svaren blev därefter, men det var ändå ganska underhållande. Tre saker fick jag med mig därifrån: Ministern verkar vilja att högskolorna ska profilera sig ytterligare, han verkar vilja höja studiemedlet och det verkar dessutom som han vill att högskolor med goda forskningsmiljöer kan få examensrättigheter på forskarnivå. Privat får jag väl hävda att dagen var en liten personlig seger, ministern lät sig fotograferas med min lille maskot.

Mekatronikkursen är fortfarande en måbrakurs! Vi har som projektuppgift att vi ska bygga en spelautomat och det lutar åt ett dragracing-spel. Två spelare, två gasreglage och två växelknappar: försten i mål vinner. Nu väntar bara att få idén godkänd av kursansvarig och sen blir det programmera, uppfinna och löda tills di två gråe mellan öronen svimmar. Att sitta och löda på skoltid fick dessutom inspirationen att flöda hemma. För ett tag sedan köpte jag mig en byggsats till ett motorcykelalarm och med detta hade jag två mål: larmet skulle tjuta om någon pillade på min moped och när jag stänger av larmet med fjärrkontrollen ska det säga beep-beep och blinka i blinkerslamporna. Vid den tidpunkten räckte studiemedlet bara till själva larmet, så batteri, fjärr och beep-beep får vänta. Igår fick jag i vilket fall till slut vresat ihop de delarna jag hade och få aktiviteter får mig på bättre humör än att leka med lödpennan eller greja med min dremel.

Jag lovade i en tidigare post att skriva något om ranking, så då jag gör väl det. Låt dig inte luras av namnet. Ranking är inget annat än lite statistik och lite värderingar ihopbakat i ett prydligt paket och jag hoppas att man är klok nog att veta att statistik säger det avsändaren vill att den ska säga och att värderingar inte är det samma som fakta. Med det sagt vill jag inte hävda att rankingar är dåliga. Rankingar är ett smidigt sätt att få en snabb överblick, men lita inte på dem för mycket. De organisationer som sysslar med ranking har oftast en hjärtefråga, det kan vara anknytning till arbetsmarknaden, det kan vara kvalitet på forskning eller det kan vara något så ytligt som en tidning som vill ha stora rubriker.

Oavsett vem som har gjort rankingen, välj ut ett antal alternativ och gräv lite på egen hand. En motiverad och driven student som trivs får nog en bra utbildning vilket lärosäte han eller hon hamnar på, och på samma sätt kommer man troligen som omotiverad student som vantrivs inte få några studier att jubla över oavsett hur högt utbildningen hamnar i ranking.

Det var allt för mig idag.

//Valross


Comments
Postat av: Anette aka Netza

Hahaha, vilken härlig bild! Den borde min morfar se, han gillar ju fp. ;)

2008-04-07 @ 07:12:44
URL: http://www.netza.se/blog
Postat av: CrimsonHeart

Hej, hej.

Ryktet har spridit sig att Leijonborg påpekade att han tyckte att 100 milj var för mycket pengar att betala för studentinflytande. Har även hört ett rykte som säger att de vill dra ner det till 25 milj kronor, vilket skulle vara ungefär lika verkningsfullt som 0 kronor, då summan per lärosäte inte skulle räcka långt alls.

2008-04-07 @ 16:23:32
Postat av: floff

Haha!

Förresten tror jag inte alls att Lejonbårj vill höja studiebidraget

2008-04-07 @ 19:02:35
URL: http://tobiases.wordpress.com
Postat av: Valross

Netza: Den här bilden borde min f.d. lägenhetskamrat se, han gillar valrossar :D

CrimsonHeart: Nu är ju Leijonborg politiker, så det kan hända att han fintade mig någonstans, men jag uppfattade det utan någon större tvekan som att han tyckte att studiemedlet inte hade utvecklat sig i samma takt som studenternas utgifter; han tog bland annat upp studenthyrorna. Nu kan detta varit ett litet retoriskt tuggben som han slängde till oss studenter så att vi inte skulle ställa några frågor på detta. Elin, SFS ordförande, var där och frågade om studentinflytandet, men jag kan inte minnas att han pratade om hur mycket pengar det skulle få/behöva kosta.

floff: Ingen aning vad Lasse Läjånbårj egentligen vill göra, jag lyssnade bara på vad han sa. Jag vill egentligen både skicka födelsedags- och julkort till dig, men inte fasen får du nån post från mig i alla fall :D

2008-04-08 @ 17:44:57
Postat av: Anette aka Netza

Hahaha! Men känns så typiskt dig att få till en sån bild.

2008-04-11 @ 09:41:36
URL: http://www.netza.se/blog
Postat av: PuSS/Susanna

Hihi, Valross är med i Aftonbladet!

2008-04-14 @ 22:35:55
Postat av: Valross

PuSS: Nejnej, du har fått det om bakfoten. Min blogg är inte med på Aftonbladet, Aftonbladet är med på min blogg :)

2008-04-15 @ 01:57:20

Comment the post:

Name:
Remember me?

E-mail: (will not be published)

URL/Blog:

Comments:

Trackback
RSS 2.0